Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Wat is ACT:

AcceptatieAcceptance and Commitment Therapie (ACT) is een vorm van therapie waarbij het accepteren van jouw klachten centraal staat. De focus ligt op het leren opmerken van onderliggende emoties, gedachtepatronen en lichamelijke sensaties en de weerstand ertegen los te laten.

Commitment – Door het gevecht tegen je emoties, gedachtes en lichamelijke reacties te stoppen, ontstaat er ruimte voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Dit wordt commitment genoemd. We gaan samen op zoeken naar belangrijke persoonlijke waarden en proberen aan de hand daarvan het leven opnieuw in te richten en kleur te geven. Het doel is niet om de klachten op te lossen of te verminderen (hoewel dit wel zou kunnen gebeuren), maar om mentaal veerkrachtiger te worden.  

Behandeling – Tijdens de ACT behandeling zul je gedurende 8 weken aan de slag gaan met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Samen oefen je de omgang met dagelijkse obstakels, lastige emoties en negatieve gedachte patronen. Onderdeel van de behandeling zijn mindfulness oefeningen en cognitieve gedragstherapie. We oefenen samen (coaching) én je oefent dagelijks thuis met behulp van een online leeromgeving.

Iets voor jou?- ACT wordt vaak toegepast bij chronsiche pijn en andere chronische klachten/ aandoeningen. Uiteraard is ACT nooit de eerste therapie die ingezet wordt. We zien ook veel second opinions bij chronische pijn en zien het als een uitdaging om je de beste, meest volledige fysiotherapeutische behandeling te geven. We zien vaak dat elders toch behandelopties over het hoofd zijn gezien. Mochten we tot de conclusie komen dat er toch al heel volledig gekeken en behandeld is, dan gaan we over op ACT.

Wil jij een second opinion voor je pijnklachten en/ of laten onderzoeken wat ACT voor jou kan opleveren? Plan direct een algemene intake in onze agenda en wij denken graag met je mee.

Acceptance and commitment therapy

“Vanuit onze fysiotherapie achtergrond zullen we goed onderscheiden welke pijnklachten wél een fysieke benadering nodig hebben en welke een mentale benadering (ACT) Zo voorkom je onnodige fysieke behandeling of onnodige acceptatie.”

Kan ik je helpen?