Ademhalingstherapie

Ademhalingsklachten kunnen een fysieke oorzaak hebben (zoals bij COPD of bij longschade na COVID-19). Maar veelal komen ademhalingsklachten ook voor zonder fysiek aantoonbare schade.

Heb je wel eens last van een van onderstaande punten zonder medische oorzaak?

  • kortademigheid
  • veel gapen of zuchten
  • duizeligheid
  • gejaagd gevoel
  • tintelingen in vingers
  • koude handen of voeten
  • hartbonzen
  • gevoelens van angst

Bij deze klachten kan de oorzaak liggen bij een disfunctionele ademhaling. (bijvoorbeeld hyperventilatie). Vaak ademen mensen ongemerkt en gedurende een lange periode (>3 maanden) sneller of dieper dan functioneel nodig is. 

De kracht van adem- De kracht van adem wordt vaak onderschat, maar heeft een diepgaande invloed op ons welzijn. Bewuste en gerichte ademhalingsoefeningen verminderen stress, brengen focus en verbeteren prestaties. Voor sporters is adem een bron van kracht en energie.

fysiotherapie behandeling- Wij bieden ademhalingstherapie bij zowel longpatiënten als bij mensen met een disfunctionele ademhaling zonder medische oorzaak. (hyperventilatie)

Ook biedt Mindful Fysiotherapie Nijmegen hands-on behandelingen aan, gericht op het ademhalingsstelsel. Denk hierbij aan behandeling van ademhalingspieren, fascia-behandelingen, of het mobiliseren van gewrichten van de borstwervelkolom om de ademhaling de optimale ruimte te bieden die er nodig is. Ook kan middels fysieke training zoals Medische Yin Yoga of Medische Pilates worden gewerkt aan het uithoudingsvermogen, de lichaamshouding en de (adem)spierkracht om optimale voorwaarden te scheppen voor kracht, ruimte en rust in de ademhaling. 

Dit gezegd hebbende, zijn wij van mening dat het zinvol is om verder te kijken dan alleen de fysieke aspecten. Wat is de oorzaak van het disfunctionele ademen? Ik welke situaties raak je benauwd? Wil je verder kijken naar onderliggende psychische oorzaken? Dan kan een mindfulnesstraject helpen om inzicht te geven in je patronen en zo meer grip te krijgen op je ademhaling. 

Wil jij weten of ademhaling een rol speelt bij jou klachten? En hoe jij je adem kunt inzetten als middel voor meer ontspanning, focus, energie en kracht?

Plan direct een algemene intake in onze agenda.

Klik hier voor een artikel dat Mindful Fysiotherapie Nijmegen schreef in samenwerking met Women’sHelath over de 4-7-8 ademhalingsoefening.

Kan ik je helpen?