Nek-, arm- en schouderklachten

Nek-, arm- en schouderklachten- Heb je last van pijn of stijfheid in de nek of schouder? Of ervaar je regelmatig tintelingen of pijn in je arm? Dan is het goed om de gehele bewegingsketen eens te laten beoordelen.

Wat veel mensen niet weten, is dat de wervelkolom en schoudergordel nauw samenwerken. En dat we wel degelijk veel invloed hebben op deze klachten.

Oorzaak houding- De grootste gemene deler van de nek-, schouder- en armklachten is de houding. We zitten veel meer dan vroeger. Kijken soms wel uren per dag naar een beeldscherm (computer, telefoon, tablet, televisie).

Er is in ons dagelijks leven steeds minder ruimte voor afwisseling in bewegen. En na een dag hard werken, schiet het sporten er nog wel eens bij in.

Oorzaak ademhaling- Een andere gemene deler is de ademhaling. Langdurig hoog ademen (borstademhaling) kan ervoor zorgen dat je eerste rib ‘vast’ gaat zitten, Onder de eerste rib lopen belangrijke zenuwbanen en bloedvaten die uitstraling kunnen geven in de arm. Dit wordt ook wel het Thoratic Outlet Compressie Syndrome genoemd (TOCS). Ook kan een ‘verkeerde’ ademhaling zorgen voor overmatige spanning in je hulpademhalingsspieren. Deze spieren zitten in je halsregio en hechten aan hoog in je nek. Ze trekken je hoofd als het ware naar voren ten opzichte van je romp en veroorzaken door de trekkracht een hoge druk op de tussenwervelschijven. 
 
Wat is er aan te doen – Door het herkennen van de trigger van de klachten, kan de primaire oorzaak worden aangepakt. Dat kan zijn het aanleren van de meest ideale houding, of oefeningen gericht op verbeteren van de stabiliteit en belastbaarheid van de wervelkolom en/of schoudergordel.  Het kan ook zijn dat we eerst middels mobilisaties meer ruimte moeten maken in de structuren als gewrichten/ spieren/bindweefsel, of dat we met de ademhaling aan de slag gaan.

Wil jij je nek- en/of schouderklachten laten beoordelen door een van onze fysiotherapeuten? Plan dan een intake direct in onze agenda.

nek arm schouderpijn

3 tips bij nek-, arm- en schouderklachten

3 tips bij nek- arm- en schouderklachten

Houding

Let op je (zit)houding, zorg ervoor dat je neutraal zit (het hoofd wordt gedragen door de wervelkolom, de voeten rusten plat op de grond, schouders zijn ontspannen, met indien nodig, goede steun in de onderrug).

Zorg voor een goede instelling van de werkplek. Laat zo nodig iemand meekijken.

Beweging

Zorg voor regelmatige afwisseling bij lang stilzitten. Elke 45 tot 60 minuten even bewegen is het beste.

Loop bijvoorbeeld eens wat vaker naar het koffiezetapparaat, doe oefeningen tussendoor of maak een wandeling in de pauze.

Schouderblad

Laat de beweeglijkheid van het schouderblad beoordelen. Het schouderblad is de verbindende factor tussen de romp en de arm, veel spieren hechten hieraan vast.

Door veel statisch werk of door langdurige pijn, kan de sturing van de beweging van het schouderblad verstoord kan raken.

Door het optimaliseren van de beweeglijkheid en de aansturing van het schouderblad, zie je vaak afname van triggerpoints en verkrampte spieren in de nek, schouder en arm.

Kan ik je helpen?