Hoofdpijn en fysiotherapie

Hoofdpijn – Er zijn meer dan honderd soorten hoofdpijn. De meest voorkomende hoofdpijn zijn:

  • migraine
  • clusterhoofdpijn
  • spanningshoofdpijn
  • cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nek)

Bij hoofdpijnklachten zien we vaak dat zowel fysieke als psychosociale factoren een rol kunnen spelen. 

Wat is er aan te doen –  Laten we voorop stellen dat niet álle soorten hoofdpijn met fysiotherapie te behandelen zijn. Maar wel véél meer dan je denkt! Tijdens een lichamelijk onderzoek kijken we of bij jou wervelblokkades, spierspanning, houding, ademhaling of (mentale en fysieke) belasting en belastbaarheid een rol kunnen spelen bij de oorzaak van de klachten. De meeste hoofdpijnklachten zijn vaak al in 4-8 behandelingen verholpen.

fysiotherapie bij hoofdpijn

3 tips bij hoofdpijn

3 tips bij hoofdpijn

Let op je houding

Let op je (zit)houding. Veel soorten hoofdpijn ontstaan doordat het hoofd voor de romp gedragen wordt en er zo te veel spanning op de nekspieren komt te staan. Met behulp van houdingsoefeningen en bewustwording kun je veel klachten voorkomen. 

Beweginsvrijheid nek

Laat de mobiliteit (flexierotatie) van je nek checken! Vaak zie je bewegingsbeperking in de hoge nekwervels of juist lager, tussen de schouderbladen. Met pijnvrije mobilisatie kan de fysiotherapeut meer bewegingsvrijheid creëren in de wervels die verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn.

Spieren versterken

Laat de stabiliteit en spierkracht van je nek-/ halsspieren testen bij de fysio. Net als dat je bij rugproblemen vaak moet zorgen voor sterke buikspieren, zo moet je bij nek- en hoofdpijnklachten zorgen voor goede korte nekflexoren. Met speciale oefeningen kun je het uithoudingsvermogen van deze spieren trainen.

Kan ik je helpen?