Chronische pijn

Wat is chronische pijn? – Heb je langdurige of terugkerende pijnklachten? En al van alles geprobeerd om er vanaf te komen, maar lijkt niks meer te helpen?

Bij chronische pijn (>3 maanden) verandert niet alleen de bindweefselstructuur rondom de pijn, ook de hersenstructuur van het brein verandert. Daarbij kan een andere aanpak nodig zijn dan de reguliere lichaamsgerichte aanpak (zoals massage, pijnstilling etc).

Wat is er aan doen? – Fysieke aanpak – Tijdens de intake en het onderzoek zal er eerst worden gekeken of er fysieke structuren behandeld dienen te worden. Fascia-therapie*Mulligan**, Kinetic-Control*** of Dry needling**** werkt vaak goed bij chronische pijn en zal dan in ongeveer 3 a 4 behandelingen duidelijke pijnverlichting moeten geven. Ook kan er kritisch worden gekeken naar belasting vs belastbaarheid van de cliënt. Soms zetten we één van onze samenwerking partners in,  zoals een chiropractor, een osteopaat of een shiatsu therapeut

Wat is er aan te doen? psychosomatische aanpak – Indien de klachten niet verminderen door reguliere lichaamsgerichte aanpak, dan kan het zijn dat er bepaalde beweegpatronen een rol spelen of wellicht is er sprake van centrale sensitisatie****. Dan kan mindfulness uitkomst bieden! De invloed van centrale sensitisatie wordt dan eerst in kaart gebracht aan de hand van een vragenlijst.

Door mindfulness kan de hevigheid en frequentie van de pijn verminderen. Hoe dat precies zit, is ingewikkeld en leggen we je uit tijdens het consult.

Daarnaast kan chronische pijn simpelweg verminderen omdat mindfulness je meer bewust maakt van fysieke grenzen. Je merkt ze eerder op! En daarbij zul je betere keuzes maken en eerder je grenzen bewaken. Bijvoorbeeld tijdig van houding veranderen of soms ‘nee’ zeggen en je niet laten leiden door schuldgevoelens.

Mocht er ondanks alle goede inzet toch nog sprake blijven van pijn, dan kunnen we ons gaan richten op het leren omgaan mét de pijn. Dat is niet makkelijk! Speciaal voor deze doelgroep bieden wij  Acceptance and Commitment therapie aan. ( ACT******). We zullen ons dan juist gaan richten op ‘ja’ zeggen tegen (sociale) activiteiten, ondánks de pijn. Om zo het leven niet te laten leiden dóór de pijn. Uiteindelijk zullen we samen middels meditaties, praktische huiswerk oefeningen en gesprekken het leven weer gaan vormgeven op een meer zinvolle en waardevolle manier die helemaal bij jou past! de

*Fasciatherapie is een behandelings- en begeleidingsvorm voor pijn, bewegings- en functioneringsstoornissen van zowel fysieke en/of psychische aard. Als fascia therapeut sla je een brug tussen de zuiver fysieke en de psychische behandeling van klachten. 

**Mulligan is een pijnvrije methode om gewrichten te mobiliseren, waarbij in korte tijd veel verbetering optreedt van de beweeglijkheid van het gewricht. 

***Kinetic Control is een pijnvrije motorische oefentherapie, waarbij in bewegingsketens wordt getraind. 

****Dry Needling: Snelle, effectieve behandeltechniek van triggerpoints (spierknopen), waarbij een zeer dunne naald in de spier gestoken wordt om zo directe, gerichte ontspanning te creeren. 

*****Centrale sensitisatie is een verzamelnaam van disfuncties in het zenuwstelsel die leiden tot een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel. Emoties hebben veel invloed op de instandhouding van centrale sensitisatie. 

******ACT= Acceptance and Commitment Therapie is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jou (onverklaarde) klachten centraal staat. Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen.

3 tips bij chronische pijn

3 tips bij chronische pijn

Behandeling fysiotherapie

Heb je nog niet uitgebreid gezocht naar de oorzaak van je pijn? Laat het bij ons onderzoeken. We doen veel second opinions, want vinden het belangrijk dat er holistisch en nauwkeurig gekeken wordt. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van langdurige pijnklachten in de nek, rug en voeten. Vaak zie je aanpassingen in het bindweefsel of in de motoriek optreden als de pijn langer dan 3 maanden bestaat. 

Beoefen mindfulness

Mindfulness technieken kunnen je helpen om overmatige spierspanning sneller waar te nemen en los te laten. Ook maakt mindfulness je meer bewust van fysieke (én psychische!) patronen. Wij bieden mindfulness trajecten op maat met oog voor fysieke en mentale processen.

Volg een traject ACT

Acceptance & Commitment Therapy (ACT) is een traject waarin je, onder begeleiding van een psychosomatische fysiotherapeut om leert gaan met je pijnklachten. Je leert anders denken over je pijn en je leert je focus houden bij dingen in het leven die er voor jou toe doen. Dat klinkt eenvoudig, maar is een stapsgewijs, persoonlijk proces van acht weken met empathie voor de fysieke en mentale pijn. 

Kan ik je helpen?