Over Mindful Fysiotherapie Nijmegen

Mindful Fysiotherapie Nijmegen is in 2022 gestart met het bieden van psychosomatische fysiotherapeutische zorg. Onze missie: ‘fysiotherapie met aandacht voor lichaam én geest!’ Wij geloven dat de psyche veel invloed uitoefent op het lichamelijke, maar dat het lichaam ook veel invloed kan uitoefenen op de psyche! 

Werkwijze – Na een intakegesprek en onderzoek (60 min), bepalen we samen met jou welke behandeling het beste aansluit bij je hulpvraag. Dit kan een fysieke of psychische benadering zijn, of een combinatie van beiden. 

Een mindfulness traject is in de basis een psychologische aanpak. Maar op onze manier bieden we hem aan op een laagdrempelige, lichtvoetige manier, met een gezonde dosis humor. Je hoeft niet je hele verleden met ons te delen en ook geen spirituele verbanden te leggen. Wel kun je bij ons terecht voor praktische handvaten en leren we je nieuwe strategieën aan. 

Wat ons onderscheidt, is dat wij al onze medische ervaring als fysiotherapeut meenemen in het traject. Wij kijken holistisch en richten ons op een duurzaam resultaat! 

Picture of Marjolijn Smit

Marjolijn Smit

"Met mindful fysiotherapie hoop ik op een laagdrempelige manier een brug te slaan tussen lichamelijke en psychische zorg."

Mijn naam is Marjolijn. Ik woon samen en ben moeder van twee jongens. 

In mijn vrije tijd ontspan ik graag op een actieve manier. Tennissen, wandelen, erop uit. Maar ook uitgebreid (& gezond) koken en sociale contacten maken me blij. Passief ontspannen blijft voor mij een uitdaging, maar lukt inmiddels ook aardig. 

In 2008 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en sindsdien ben ik werkzaam geweest binnen verschillende  gezondheidscentra. 

In de dagelijkse praktijk zie ik steeds meer mensen met spanning-gerelateerde klachten als hoofdpijn, chronische nek-/rugklachten of hyperventilatie. Vaak blijkt er een belangrijke link te bestaan met bijvoorbeeld burn-out, somberheid, angst of stress. 

In de reguliere fysiotherapie wordt vooral gekeken naar lichamelijke aspecten. De mentale aspecten zijn van ondergeschikt belang. Ook worden mensen met mentale problemen al gauw verwezen naar een psycholoog. Ik ben van mening dat er in onze maatschappij veel laagdrempeliger een brug geslagen kan worden tussen fysieke en mentale klachten.

Sinds mijn afstuderen heb ik de volgende nascholing gedaan:

In 2022 ben ik, naast mijn baan in het gezondheidscentrum, gestart met deze zelfstandige onderneming
Mijn missie is om goede zorg te verlenen aan mensen die zowel hun lichamelijke als psychische klachten op een duurzame manier willen aanpakken.
Vanaf 2023 is Mindful Fysiotherapie Nijmegen een maatschap en wordt versterkt door collega en vriendin Suzanne. Mooi om onze gedeelde passie samen in de praktijk te kunnen brengen! 

Picture of Suzanne Vos - Grotenhuis ten Harkel

Suzanne Vos - Grotenhuis ten Harkel

"Mindfulness helpt om beter te leren luisteren naar je lichaam en patronen te ontdekken."

Mijn naam is Suzanne. Ik ben getrouwd en moeder van twee dochters. En goede vriendin van Marjolijn.

Ik hou ervan om lekker veel te bewegen, het liefst buiten (BBB, wandelen met de hond en tennissen; 100.000 stappen per week haal ik regelmatig).

Mijn valkuil is dat ik veel dingen leuk vind en tegen veel dingen “JA” zeg. Je vindt mij vaak als hulpouder op school, als klusser in de honkbal kantine en als organisator van vriendenuitjes.

Mijn agenda is altijd lekker gevuld, maar ik moet er wel voor waken dat ik ook tijd heb om even te ontspannen.

Tijdens mijn werk, maar ook in mijn eigen dagelijkse leven, merk ik dat er veel gevraagd wordt van de maatschappij. Het moet altijd maar meer, beter, sneller en efficiënter. Tijd om te onthaasten is er soms niet.

Dat heeft mijn interesse gewekt voor mindfulness (of misschien wel liever mindemptiness 😉 ).

In 2008 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Ondertussen heb ik op verschillende plekken gewerkt, in zowel de eerste als tweede lijn. Ik ben werkzaam geweest bij onder andere de St. Maartenskliniek (2009-2018) en bij Fysius Rugexperts (2018-2022).

Tijdens mijn behandelingen kijk ik niet alleen naar de pijnlijke plek, maar ook naar kwaliteit van bewegen, houding en beweeggewoontes. Steeds meer worden ook andere leefstijl aspecten belangrijk in de behandeling, zoals slaap en ontspanning.

De behandeling van chronische- en stress gerelateerde klachten is net een puzzel, omdat geen mens hetzelfde is. Ik vind het een leuke uitdaging om met de patiënt samen op zoek te gaan naar de beste “cocktail” van (fysiotherapeutische)ingrediënten om iemand zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Sinds mijn afstuderen heb ik de volgende nascholing gedaan:

  • Mindfulness
  • Motivational interviewing
  • Dry needling*****
  • Jurtin medical inlegzolen systeem
  • Medical taping
  • Kinetic control **
  • Mulligan *

*Mulligan is een pijnvrije methode om gewrichten te mobiliseren, waarbij in korte tijd veel verbetering optreedt van de beweeglijkheid van het gewricht. 

**Kinetic Control is een pijnvrije motorische oefentherapie, waarbij in bewegingsketens wordt getraind. 

****Fasciatherapie is een behandelings- en begeleidingsvorm voor pijn, bewegings- en functioneringsstoornissen van zowel fysieke en/of psychische aard. Als Fascia-therapeut sla je een brug tussen de zuiver fysieke en de psychische benadering van klachten. 

*****ACT= Acceptance and Commitment Therapie is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jou (onverklaarde) klachten centraal staat. Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen.

*****Dry needling is een snelle, effectieve behandeltechniek van triggerpoints (spierknopen) waarbij een zeer dunne naald in de spier gestoken wordt om zo directe, gerichte ontspanning te creëren. 

Kan ik je helpen?