Somberheid

Somberheid, lusteloosheid of depressie? – Iedereen voelt zich wel eens somber of heeft een dag nergens zin in. Wat rust pakken, of leuke dingen ondernemen kan dan helpen. Maar wat als het gevoel langer aan blijft houden? Of als het je leven gaat beheersen? Bij dit soort klachten praten we over een depressie. 

N.b.: Wil jij weten of jou symptomen horen bij depressie? Doe een depressie-test.

Wat is er aan te doen? – Tijdens een intake kijken we samen of dieperliggende problemen spelen waarbij nog verwerking, acceptatie of gedragsverandering nodig is.  Soms dienen er lifestyle veranderingen doorgevoerd te worden, soms gaat het meer over verwachtingen loslaten en meer bewuste, voedende keuzes maken.  Door het toepassen van mindfulness strategieën krijg je inzicht in je behoeftes en kun je weer grip krijgen op je leven. 

Ook kan mindfulness kan je helpen om meer afstand te creëren ten opzichte van eventuele destructieve, pessimistische of angstige gedachtes. Je leert jezelf en je omgeving op een meer objectieve manier waarnemen, waarbij je leert loskomen van  (zelf)kritiek.

Daarnaast leert mindfulness je hoe je plaats kunt maken voor moeilijke emoties, om zo je emoties beter te reguleren. Dit kan bijvoorbeeld door verdriet toe te laten of je boosheid te uiten. Uiteraard doen we dit op je eigen tempo. Emoties herkennen, toelaten en omarmen kan heel helpend zijn als het gaat om niet-oplosbare problemen.  Als er ook acceptatieproblemen meespelen, kan ervoor worden gekozen om ‘Acceptance and Commitment Therapie in te zetten. Beide strategieën zijn wetenschappelijk sterk onderbouwd en door iedereen te leren. 

N.b: Tijdens de intake zal er altijd gescreend worden op de aanwezigheid van zwaardere psychische onderliggende problemen. Indien nodig gaat de behandeling dan in samenwerking met de huisarts of psycholoog.

Interesse in deelnema aan een mindfulnesstraject? Kijk in ons activiteteitenrooster wanneer er een nieuwe groep start en stuur ons een mail om je aan te melden.

Liever een individueel traject? Plan dan direct een intake in onze agenda en we starten een behandeling op maat.

mindfulness bij depressie

3 tips bij somberheid

3 tips bij somberheid

Zoek voedende activiteiten

Bij neerslachtige gevoelens zijn mensen geneigd passief te worden. Wacht niet af tot je zin of energie krijgt om wat te ondernemen. Maar geef jezelf een zetje in de goede richting. Onderneem iets waarvan je weet dat je er nu geen zin in hebt, maar dat je je er achteraf beter door voelt. Een kopje koffie met een vriend(in), een wandeling, maak iets creatiefs, tuinier, mest je kledingkast uit… Al is het maar een kwartiertje, je zult je beter voelen! Vind je het lastig te bedenken wat voor jou voedende activiteiten zijn (op de lange termijn) Wij helpen je graag met een gezonde fysieke én mentale leefstijl!

Maak ruimte voor lastige emoties

Iedereen is wel eens somber. We zijn vaak een kei in het verbergen en vermijden van verdriet. Ruimte maken voor lastige emoties is iets wat je van tijd tot tijd regelmatig (preventief) kunt doen. Luister begrafenis-muziek, praat er eens over, mediteer of trek je eens, zonder enig schuldgevoel met een dekentje terug op de bank en zeg: ‘ Het is oke om dit te voelen’ Lastige emoties willen vaak alleen maar gehoord of gezien worden. Het gevecht ertegen is wat het extra zwaar maakt. Het is niet makkelijk om dit in je eentje te doen. Wij helpen je graag om om te gaan met lastige emoties. 

Beweeg

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen enorm kan helpen bij depressies. Maar laat je daar nou net geen zin in hebben als je niet lekker in je vel zit. 

Wij helpen je graag om uit je dip of depressie te komen. Met behulp van leefstyle coaching leren we je mentaal en fysiek weer krachtiger te voelen en je levenslust terug te vinden. Hierbij leer je ook respect te hebben voor je mentale en fysieke grenzen! 

Kan ik je helpen?