Stressklachten of burn-out

Stress – Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart regelmatig stressklachten. Je hebt een korter lontje, voelt je gejaagd, of komt moeilijk in slaap. Er is een heel groot scala aan stress-gerelateerde klachten. Bij ieder mens uit stress zich op een andere manier.

Bewegen in de vorm van wandelen, yoga of hardlopen helpt wel even, maar wat als spanningsklachten steeds weer terugkomen? Zelfs als je al een poosje rustiger aan doet, kun je je gestresst blijven voelen. Soms lijken de klachten zelfs spontaan op te komen zonder een duidelijke aanwijsbare oorzaak.

Als je langere tijd stress ervaart, kan je zenuwstelsel zich niet meer goed herstellen. De continue focus op de klachten of het vechten tegen de klachten werkt uitputtend. Je belandt in een neerwaartse spiraal. 

Wat is er aan te doen? – Als we onder druk staan, of ons gestresst voelen, staat het actiezenuwstelsel aan (Orthosympaticus). Je lichaam bereidt zich dan voor om te ‘vechten of vluchten’ voor je leven. Tijdelijk is dit heel nuttig, maar niet als de vecht-/vlucht modus te lang aan blijft staan. Met behulp van mindfulness, ademregulatie of ‘Acceptance and Commitment Therapy’ kan ik je helpen om het rustzenuwstelsel (Parasympaticus) te activeren.

Processen als ontspannen, herstellen, jezelf gelukkig maken en nog veel meer worden dan opnieuw ingeschakeld. Er is meer ruimte voor focus, creativiteit en ontspanning. Dat is de staat waarin je zoveel mogelijk wil zijn, met hier en daar een uitzondering.

Daarnaast kan ik je aan ude hand van mindfulness coachen om je patronen te herkennen én betere (meer bewuste) keuzes te maken.

3 tips bij stressklachten of burn-out

3 tips bij stress

Beweeg

Ga matig-intensief bewegen! Zit je erg hoog in je stress, vermijd dan tijdelijk zeer intensieve sporten die veel spierverzuring of extreme hasrtslag vragen. Beter is het om eerst 6 weken geen fysieke ‘stress’ op te roepen in je lichaam. echter is matig intensief bewegen juist wel belangrijk. Ga tuinieren, wandelen, fietsen, rustig joggen, skeeleren, of wat rustige yoga of stretchoefeningen doen. Wil je advies en begeleiding bij sporten tijdens of na een burn-out, schroom dan niet om contact op te nemen.

Eet gezond

Verminder eens een tijdje koffie, alcohol en snelle koolhydraten. Deze voedingsmiddelen zorgen voor korte stresspiekjes in het lichaam. Wil je specifieker advies over hoe voeding bij jou van invloed is op de stress? Wij werken samen met diëtisten, orthomoleculaire voedingsdeskundigen en voedingscoaches. Stuur gerust een mailtje met je vraag.

Ontspan

Zet ademhalingsoefeningen en meditaties in om ‘actief’ te rusten. Bij mindful Fysiotherapie Nijmegen wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende meditaties, ademhalingstechnieken en ontspannigsoefeningen die je thuis onbeperkt kunt beluisteren. Wil je begeleiding bij het leren ontspannen?

Kan ik je helpen?