Hyperventilatie
Hyperventilatie – Heb je vaak het idee dat je ‘verkeerd’ ademt? Je zit ‘hoog in je adem’ of voelt ademen stijf? Alsof je in een strak harnas ademt? Of herken je onderstaande signalen van een dysfunctionele ademhaling:
- kortademigheid
- duizeligheid
- gejaagd gevoel
- tintelingen in vingers
- koude handen of voeten
- hartbonzen
- gevoelens van angst
Bij deze klachten kan de oorzaak liggen bij een disfunctionele ademhaling (zoals hyperventilatie). Het kan zijn dat je al een lange tijd (>3 maanden) te veel inademt of te snel ademt. Disfunctionele ademhaling wordt zowel gezien na COVID-19 besmetting, bij longpatiënten (zoals bij COPD), maar ook is er ook een duidelijk verband tussen de ademhaling en stress.
Acute en chronische hyperventilatie -De meeste mensen hebben wel gehoord van de acute vorm van hyperventilatie. Iemand krijgt bijvoorbeeld paniek en het vliegtuig, gaat te snel en te diep ademhalen en wordt dan meestal gerustgesteld en krijgt een zakje om in te ademhalen. Acute hyperventilatie herstelt vrij snel weer.
Minder bekend is de chronische hyperventilatie. Gedurende langere tijd, (> drie maanden) ademen mensen dan gespannen, te diep of te veel. Veelal bouwt dit adempatroon zich ongemerkt op en gaat dit gepaard met gevoelens van milde stress of angst. Ademhalingsoefeningen kunnen uitkomst bieden.
Werkwijze – Tijdens een intake meten we of ademhaling een rol speelt bij jou klachten. We helpen je graag bij het aanleren van een gezonde en efficiënte ademhaling.
Daarnaast kan een hands-on behandeling helpend zijn om de ademhaling meer ruimte te geven. Denk aan ontspanningsmassage, fasciatherapie van ademhalingspieren of het mobiliseren van gewrichten van de borstwervelkolom en ribben. Soms is het helpend dit eerst bewegingsvrij te maken.
Soms is het nodig om verder te kijken naar de oorzaak van disfunctioneel ademen (Spelen er trauma’s mee? In welke situatie ontstaan deze klachten?) In dat geval kan een mindfulness traject helpen om inzicht te geven.
Lees hier meer over de behandeling bij ademdysfunctie
Klik hier voor een artikel dat Mindful Fysiotherapie Nijmegen schreef in samenwerking met Women’sHelath over de 4-7-8 ademhalingsoefening.
3 tips bij hyperventilatie
3 tips bij hyperventilatie
Buikademhaling
Bij hyperventilatie ademen mensen vaak hoog, in het borst gebied. Het kan helpen om de adem meer richting de onderbuik te sturen.
Leg je handen laag op je buik en probeer eens of je adem naar je buik kunt sturen. Doe dit dagelijks 5 minuten.
Verleng je uitademing
Bij hyperventilatie zijn mensen geneigd te veel of te snel lucht in te ademen. Verleg de focus naar de uitademing.
Adem rustig in (4 seconden) en nog rustiger uit (5-6 seconden). Als het prettig voelt kun je zelfs een rust laten vallen na de uitademing.
Observeer je gedachte
Soms werkt het averechts als je op je adem gaat letten bij hyperventilatie. Je kunt dan eens kijken of er negatieve gedachten of overtuigingen in je hoofd zitten. Schrijf de gedachten die je opjagen of overstuur maken eens op en kijk er eens objectief naar. Vaak zijn je kritische gedachten eigenlijk wel kloppend of kun je ze (nu) gewoon even loslaten? Dat lucht op!