Mindfulness in de praktijk

Mediteer jij elke dag?

Die vraag kreeg ik laatst van een cliënt.
Eerlijk gezegd: ‘Nee, ik mediteer zelden.’

Tenminste, als mediteren in jouw beeld is dat je ruim 10 min stil zit en observeert wat er bij je aanwezig is… Dat doe ik bijna nooit.

Wat er naar mijn idee nodig is, is integratie van de Mindfulness technieken. Het toepassen van de Mindfulness tools in je dagelijks leven.

Als je de strategieën eenmaal eigen hebt gemaakt, dan hoeven daar geen levenslange ‘huiswerkoefeningen’ aan te pas komen.
Je leert op een andere manier kijken naar jezelf en de wereld om je heen. En als je het eenmaal hebt gezien, kun je het niet meer niet zien.

Wat ik wel doe

  • Dagelijks een drie minuten ademscan. Om bewust te worden van oordelende gedachtes, lichamelijke signalen en aanwezige emoties.
  • aandacht regelmatig sturen naar het huidige moment en dan vertragen. (Hoewel traagheid juist in mijn allergie zit😬, dit is soms hard werken!)
  • bij spanningsklachten beter voor mezelf zorgen. Klinkt logisch, is het niet altijd.
  • Niet meer investeren in energieslurpers (mensen, dingen of activiteiten waar je moe van wordt), maar richten op energiegevers. Dit kost wel 8 weken, kan ik je vertellen 😆
  • eens per maand gerichter mediteren met een thema. Bijvoorbeeld met een probleemverkennende meditatie (bij emotionele tegenslag), een bodyscans (bij slapeloosheid), een ademmeditatie (bij een lichamelijke klacht)
  • 2 keer per jaar een stiltedag om alle tools weer aan te scherpen!

Dus als jouw beeld is dat mindfulness een soort ‘Yogi’ van je maakt, dan laat ik je graag zien dat het ook heel laagdrempelig, luchtig en pragmatisch kan.!

Kan ik je helpen?