Spanningshoofdpijn en fysiotherapie

Dit kun je er aan doen:

  1.  Let op je (zit)houding. Veel soorten hoofdpijn ontstaan doordat het hoofd voor de romp gedragen wordt en er zo te veel spanning op de nekspieren komt te staan. Met behulp van houdingsoefeningen en bewustwording kun je veel klachten voorkomen. 
  2. Laat de mobiliteit (flexierotatie) van je nek checken! Vaak zie je bewegingsbeperking in de hoge nekwervels of juist lager, tussen de schouderbladen. Met pijnvrije mobilisatie kan de fysiotherapeut meer bewegingsvrijheid creëren in de wervels die verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn.
  3. Laat de stabiliteit en spierkracht van je nek-/ halsspieren testen. Net als dat je bij rugproblemen vaak moet zorgen voor sterke buikspieren, zo moet je bij nek- en hoofdpijnklachten zorgen voor goede korte nekflexoren. Met simpele oefeningen kun je het uithoudingsvermogen van deze spieren trainen.
  4. Verminder triggerpoints in de nek- en halsspieren. Door middel van (bindweefsel)massage, fasciatherapie, rek-oefeningen of triggerpoint therapie kun je lokale spierspanning verminderen,
  5. Zorg voor een goede buikademhaling. Langdurig hoog ademen zorgt voor toename van spanning in de hulp-ademhalingsspieren. Deze spieren hechten hoog in de nek aan, net onder de schedel, en kunnen ook hoofdpijnklachten veroorzaken.
  6. Tot slot: Is de oorzaak van je problemen echt gevonden? Of zit er stress of spanning onder de aanhoudende hoofdpijn? Zorg dan voor stressreductie!
Bij Mindful Fysiotherapie Nijmegen wordt er zowel fysiek als mentaal gekeken naar hoofdpijnklachten. Met als doel: zelfmanagement van de klachten, ook op langere termijn!
Kan ik je helpen?