Mindfulness bij vliegangst

Vandaag las ik in de LINDA, een artikel over vliegangst.

Het verbaast me regelmatig hoe onze maatschappij gericht is op de zogenaamde “DOE-modus”. Een modus waarin men probeert om dingen op te lossen, te streven, te vechten, af te leiden, te analyseren, controle uit te oefenen, etc.

Als je het mij vraagt werkt de DOE-modus bij problemen als vliegangst niet. Zeker niet op de lange termijn. In eerste instantie is het natuurlijk prima om er alles aan te DOEN om je angst te verminderen. Zo heb ik zelf bij mijn vliegangst alle onderstaande clichés ook geprobeerd. Ik zorgde dat ik genoeg water/zout/suiker bij me had, ik stapte uitgerust het vliegtuig in, dronk geen cafeïne, speelde spelletjes op mijn telefoon en zette een breed scala aan ontspanningsoefeningen in. Helaas leek de focus op de angst hiermee alleen maar groter te worden. Je lijkt angst te krijgen voor de angst.

Ik wil jullie de praktische vliegangst tips van LINDA niet onthouden, dus lees het artikel gerust even door. Maar herken je dit soort angstklachten bij jezelf en werkt de DOE-modus voor jou niet (meer)? Dan help ik je graag om de overstap te maken van de ‘DOE-modus’ naar de ‘ZIJN-modus’ en op een meer duurzame manier op te gaan met dit soort klachten.

Kan ik je helpen?