Angst

Herken je angst klachten bij jezelf? – Ken je het gevoel dat het koude zweet je uitbreekt, je hartkloppingen krijgt en je oren gaan suizen? Of dat je steeds meer opziet tegen feestjes, het geven van een presentatie of gewoon reizen met de trein of op bezoek bij een vriend? Of ben je altijd maar bezig met wat er mis kan gaan en kun je dat niet loslaten?

Wat is er aan te doen op mentaal vlak- Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mindfulness helpt bij het omgaan met angsten. Door mindfulness kan je brein letterlijk veranderen. Door vaak te mediteren wordt het deel van je brein dat angst regelt kleiner en minder actief. Daarnaast zal er in het mindfulness traject ook worden geoefend met het loslaten van destructieve gedachtepatronen die de angst in stand houden.

 

Wat is er aan te doen op fysiek vlak – Als je bekend bent met angstklachten, voel je waarschijnlijk wel dat de angst een sterke wisselwerking heeft met lichamelijke reacties. Vaak gebruiken we de psyche als ingang om de angstklachten te verminderen. Met behulp van een cognitief traject gaan aan de slag met onderliggende gedachtes, emoties en impulsen. Maar in sommige gevallen werkt ‘praten over’ de klachten niet voldoende en is er een meer lichamelijke benadering nodig. Je kunt ook angst en spanningsklachten leren loslaten via een lichamelijke benadering. Denk aan:

Eigenlijk leren we je met een lichamelijke benadering om te voelen dat je veilig bent, dat het lichaam tot rust mag komen, dat er ruimte mag komen voor loslaten of overgave. Met een lichamelijke benadering wordt er dus minder gepraat en gaan we niet zo zeer aan de slag met het ‘weten’, maar meer met het ‘voelen’. 

Wil je hier meer over weten? Wacht niet te lang en neem gerust contact met ons op of plan direct een intake in onze agenda. Onze missie is om laagdrempelige zorg te verlenen aan mensen met lichamelijke-, angst-, somberheid- of stressklachten in een vroeg stadium.

 

3 tips bij angst

3 tips bij angst

Beoefen mindfulness

Beoefen regelmatig mindfulness ter preventie van angst. Je leert zo irriële gedachtes sneller herkennen en kunt er makkelijker voor kiezen deze gedachtes naast je neer leggen en niet je emoties te laten beïnvloeden. Dit wordt defusie ten opzichte van je gedachte genoemd. Hoe behendiger je hierin bent, des te kalmer jij van binnen blijft. (Ook als het buiten jou ‘stormachtig’ is)

Gezonde leefstijl

Vermijd caffeïne, nicotine en alcohol. Ze kunnen angst symptomen versterken. Ook helpt het om te gaan bewegen. Regelmatig matig intensief beweging verlaagt stress hormonen zoals cortisol of adrenaline. Daarbij verhoogt het het gelukshormoon serotonine, wat ook een kalmerende werking heeft. Wil je een beweegschema op maat, die rekening houdt met hormonale balans. Maak dan een afspraak bij een van onze psychosomatische fysiotherapeuten. 

Ontspanningsoefeningen

Beoefen buikademhaling op rustige momenten. Lukt het je eenmaal in kalme situaties, breid dan uit naar iets spannendere situaties. Oefen altijd met ‘lichte gewichten’, zodat je succeservaringen opbouwt. Wij kunnen je begeleiden in dit proces. Ook kunnen we ontspanningsoefeningen op maat inspreken op je telefoon, zodat je thuis gerichter kunt oefenen. 

Kan ik je helpen?